„Érettünk útközben született” – A 800 éves grecciói karácsony eseményéhez kapcsolódott az idei Ferences Ifjúsági Zarándoklat

Az idei, augusztus 14–20. között megrendezett Ferences Ifjúsági Zarándoklat témája egy olyan 800 évvel ezelőtti eseményhez kapcsolódott, melynek köszönhetően ma is minden karácsonykor részesei lehetünk a jászolban fekvő kisded Jézussal való találkozásnak.


Assisi Szent Ferenc 1223-ban egy itáliai kisváros, Greccio határában egy erdei barlangban felállította az első élő betlehemet. Szerette volna egész közelről megtapasztalni az Úr Jézus születését és annak körülményeit. Szent Ferenc jászlat állított, az emberek állatokat vittek ki, és fáklyákkal, gyertyákkal kimentek az erdőbe, hogy az éjszakában ünnepeljék a világ világossága, Jézus Krisztus születését. A 2023-as Ferences Ifjúsági Zarándoklat szervezői ennek az eseménynek a misztériumát szerették volna közelebb hozni a fiatalokhoz.
A program főszervezőit Balázs Jeromos OFM-et, Szabó Péter OFM-et és Zillich Mihály OFM-et kérdeztük, mi a karácsony jelentősége, hogyan jelenhetett ez meg egy augusztusi zarándoklatban, és hogy vajon sikerült-e átadni a fiataloknak Greccio üzenetét.

A grecciói karácsony témáját többféle módon is beépítették a szervezők a zarándoklat programjába. Egyrészt a napi elmélkedések és a szentmisék prédikációi is ehhez kapcsolódtak, másrészt az útközben énekelt himnuszok is kiegészültek karácsonyi énekekkel. De hogyan is kapcsolható a karácsony szentsége egy nyár végi zarándoklathoz?

Szabó Péter OFM szerint – aki szervezőként a zarándoklat előtt a résztvevőkkel tartotta a kapcsolatot, majd pedig végig összetartotta és irányította a menetet – „karácsony titkának központi mozzanata az, hogy Isten emberré lesz, megmutatja magát nekünk, és lehajol hozzánk, hogy egy legyen közülünk és így kapcsolódni tudjunk hozzá. Szent Ferenc pontosan erre érzett rá, amikor azon a 800 évvel ezelőtti éjszakán felépítette a betlehemet, hogy a saját szemeivel láthassa, milyen körülmények közé született meg az Úr Jézus”.

„Szent Ferenc a karácsonyban az alázatosság mérhetetlen misztériumát fedezte fel” – tette hozzá Mihály testvér, aki a technikai stáb irányításáért felelt a zarándoklaton. „Jézusnak az az állhatatossága, hogy értünk emberré lesz, és a tény, hogy Isten annyira szeret bennünket, hogy megtestesül értünk, és felveszi a mi gyengeségeinket, Szent Ferenc számára olyan mély és meghatározó élmény volt, hogy szerette volna a tulajdon testi szemeivel is látni azt a kiszolgáltatottságot, amit Isten Fia értünk magára vett.”

Hasonló tartalom