„Legyen öröm a találkozás!”– beszámoló az egytál-programról

2018 adventjében a Ferences Alapítvány második alkalommal rendezte meg az egytál – melegétel rászorulóknak adománygyűjtését. Az először tavaly nagyböjtben indított programot ezúttal szélesebb körben hirdettük, több partnerszervezetet megszólítva valósulhatott meg: öt egyházmegyében, hat helyszínen, közel ezer nélkülöző karácsonyához tudtunk hozzájárulni, különböző helyszíneken és más-más módon. 


A nagyszőlősi katolikus karitász épületében, a ferencesek fenntartásában működő szegénykonyhán 2018. december 22-én tartották meg a karácsonyi vendégséget, amelyen összesen 167 adag ételt osztottak ki. Bár ebben az intézményben minden nap főznek a rászorulók részére, a karácsonyi közös étkezés különlegessége abban állt, hogy a nélkülözők ezúttal együtt, ferencesekkel is egy asztalhoz ülve fogyasztották el az ételt. „Nem túl vidám életkörülmények közül érkeznek ezek az emberek. Ezen a napon valahogy mégis öröm volt a szemükben, beszélgettek és odafigyeltek egymásra” – számolt be az ünnepi étkezésről Német Sándor, a karitász vezetője. A többfogásos menü mellé – amely egy bőséges levesből, valamint csirkepörköltből állt – mindenki számára édességekkel teli csomagot is ajándékoztak.

 


40 ember vett részt a szegedi szegénykonyha karácsonyi vendégségén. A december 23-i vacsorán finom halászlé és sütemény fogadta a nehéz helyzetben élő embereket, akik ezúttal nem a szegénykonyhán, hanem a rendház nagy étkezőjében foglalhattak helyet.  Az ünnep kezdetén Zatykó László OFM rövid beszéddel köszöntötte a jelenlévőket, kedves szavakkal kívánt nekik boldog karácsonyt, majd a hajléktalanok, rászorulók együtt zengték a karácsonyi dalokat. A konyha vezetője, Török-Székely Zsófia sajtóközpontunknak beszámolt arról, hogy a rászorulók a két ünnep közötti időszak minden napjára – amikor a konyha egyébként zárva tart – kaptak élelmet: „konzervet, kekszeket, májkrémet, csokoládét és szaloncukrot vihettek magukkal.” 


550 adag étellel készült a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az advent utolsó hétvégéjén szervezett ételosztásra. Az egyházmegye minden pontjáról, a legszegényebb falvakból is  érkeztek rászorulók. Székely János megyéspüspök a székesegyházban tartott megnyitó alkalmával rövid beszédében megköszönte alapítványunk és az ételosztás további támogatóinak segítségét. „Püspök atya meghívta a közelben élő, szeretetre vágyó, rászoruló családokat, időseket, betegeket, hogy legyünk együtt a Betlehem mellett már a karácsonyfa alatt” – számolt be a szeretetvendégségről Tuczainé Régvári Marietta, a karitász vezetője.

 

Az esztergomi szegénygondozó nővérek is csatlakoztak az egytál – melegétel rászorulóknak programhoz. Ők azokat a családokat és egyedül élőket keresték fel, akikkel az év folyamán rendszeresen kapcsolatban állnak, és helyzetüket látva úgy vélték, segítségre szorulnak. Nemcsak kész élelmiszereket, de főzéshez szükséges hozzávalókat is vásároltak a szegényeknek: cukor, kolbász, tészta, lencse és zöldségkonzerv mellett édességgel, kakaóporral és teával is megajándékozták a nélkülöző családokat.
„12 családhoz jutottunk el. Látogatásunkkor törekedtünk arra, hogy már a találkozással is örömet szerezzünk. Az egyik hétgyermekes családban az édesanya nemrég hagyta el gyermekeit és férjét. Amellett, hogy elvittük az élelmiszer-ajándékot, a beszélgetésben próbáltunk erőt adni a kétségbeesett apukának, nagyszülőknek, gyermekeknek”  – mesélte Ágnes nővér a program lezártakor.

 

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség közel két évtizede szervez karácsonyi ebédet szegény barátai számára. Ezúttal közel 180 fő, köztük hajléktalanok, szegény családok és nehéz körülmények között élő idősek vettek részt a Párbeszéd Házában megtartott ünnepen. A Magyar Kurír beszámolója IDE kattintva olvasható. Alapítványunk az egytál – melegétel rászorulóknak kampány bevételének egy részét a Szent Egyed közösség javára ajánlotta fel.

 

 

A Szécsényi járás hat kisebb településén úgynevezett Jelenlétházak működnek, ahol a közösségi együttlét mellett a családok nehéz anyagi helyzetéből fakadó problémákat igyekeznek enyhíteni: étkezésre, tisztálkodásra, mosásra van lehetőség. A Szécsényben élő ferencesek időről időre ellátogatnak ezekbe a házakba, beszélgetnek és együtt játszanak a falvakból összegyűlt fiatalokkal. Karácsony előtt az endrefalvi Jelenlétházba járó fiatalok Portik-Lukács Lóránd OFM, szécsényi ferences testvér közreműködésével közös ünnepi ebéden vettek részt.

Bízunk benne, hogy a fent leírt segítségnyújtások az egytál – melegétel rászorulóknak program első lépései voltak csupán. Reméljük, hogy az adventi és nagyböjti időszakokban egyre több rászorulóhoz juthatunk majd el.


A Ferences Alapítvány munkatársainak nevében, baráti üdvözlettel:

fr. Kiss Didák OFM
kuratóriumi elnök