Kárpátalján másként van ránk szükség – Interjú Bán Jónással a ferences misszióról

Bán Jónás OFM 2020 augusztusától ismét Nagyszőlősön szolgál, immár harmadik alkalommal. A misszió jelenlegi helyzetéről, tapasztalatairól és az előttük álló évről kérdeztük. 



Nem első alkalommal szolgál Kárpátalján. Milyen érzésekkel tért vissza?

 

Egy helyezésnél nagyon sokat számít, ha olyan városba érkezhet az ember, ahol már szolgált korábban, hiszen sok az ismerős. Nagyon jó érzés volt visszatérni Nagyszőlősre. Új arcokat megismerni mindig kihívás, figyelmességet kíván: azt érzem, hogy a szívemet kell kicsit tágítani, ha új helyre kerülök. Nyilván itt is vannak még ismeretlen emberek, de könnyebbséget adnak az ismerősök.


Sokat változott a szolgálat, Kárpátalja?

 

Amikor én elkerültem innen, akkor kezdődött a háború, amely során Ukrajnától elcsatolták a Krím-félszigetet, és bár ez tőlünk ezer kilométerre van, mégis hatással volt Kárpátaljára. Az állami törvénykezések is folyamatosan szűkítik a lehetőségeinket, de én ezt inkább nevezném új helyzetnek, mint katasztrófának. Ha visszasírjuk azt, hogy milyen volt régebben, akkor nem találjuk meg a megoldást a jelen problémára, hanem nosztalgiázunk, ami csak megnehezíti a mindennapokat. Persze lehet nosztalgiázni, de csak mértékkel.


Milyen új feladatokkal szembesült?

 

Dicséret illeti az elődömet, Magyar Gergely atyát, aki beindította az online adást a misszió területén. Ezzel nem kis feladatot vállalt magára, mert hétfőtől vasárnapig minden nap van szentmise-közvetítés. Ezt nagyon fontosnak és jónak tartom, mert sok embernek csak így van lehetősége részt venni a miséken. Sokan nézik is. Nyilván vannak ennél keresettebb oldalak az interneten, de ahhoz képest, ahányan Szőlősön misére jártak például egy hétköznapon, nagyon sok a megtekintés. Vasárnaponként pedig sosem voltak ezren a templomban, most pedig van úgy, hogy ennyien is megnéznek egy-egy közvetítést, és még a templomban is ott vannak legalább százan. Nem rossz evangelizációs válasz ez erre a nehéz helyzetre.
A gyóntatás lehetőségét is igyekszünk biztonságos körülmények között megteremteni. A rácsot lefóliáztuk, és ha kell, akkor nagyobb légtérben gyóntatunk, hogy kellő távolságra tudjunk lenni egymástól. Ámosz atya tart online hittanokat és kisfilmeket is készít. 

 

 


 

A missziós feladatokban milyen nehézségeket okozott a járványhelyzet?

 

Minden évben négyszer szoktunk beteglátogatást szervezni: Nagyszőlősön minden alkalommal kicsit több mint negyven emberhez megyünk el. Ilyenkor négy délelőttön keresztül csak ezt tesszük. A tavaly húsvéti látogatást majdnem mindenki lemondta a járványhelyzet miatt, de amikor augusztusban idekerültem, és ismét esedékes lett a betegek meglátogatása, már az összes érintett kérte, hogy „Jöjjön az atya!”. Azt hiszem, mostanra megszokták ezeket a körülményeket, és együtt tudnak élni a járványhelyzettel.
A karitászban egy darabig le kellett állnunk az ételosztással, de amikor tavasz elmúltával itt is csökkent a napi megbetegedések száma, akkor újra indulhatott ez a szolgálat. Most minden másnap két napra elegendő ételt osztanak. Ez elősegíti azt, hogy ne gyűljön össze nagy tömeg minden nap. Áltagosan nyolcvan fő érkezik: több mint kétszáz fő számára visznek ebédet – köztünk vannak hat-nyolc fős családok –, és van, aki helyben fogyasztja el az ételt.
Érdekes, hogy eddig télen általában 180 adag étel fogyott, de most, a vírushelyzet miatt  rendszeresen 210 adagot visznek el. Ebben az időszakban nincsen alkalmi munka, amire ezek az emberek el tudnak menni. Nyáron, amikor nem jönnek ebédelni, napszámban dolgoznak, de télen nincs mezőgazdasági munka, nincs napszám, nincs bevétel, tehát sokkal jobban rászorulnak a napi ellátásra. Pénteken úgy történik az osztás, hogy szombatra kapnak meleg ételt, vasárnapra pedig konzervet. Nagyon örömteli, hogy most nincsenek korlátozások, mert a téli időszakban nagyon nehéz lenne máshonnan ételhez jutniuk. 

 

Milyen a helyzet az egyéb intézményekben?

 

Az egyéb intézmények – óvoda, rehabilitációs központ – itt is hasonlóan működnek, mint Magyarországon, tehát a 14 év alattiak számára van oktatás, nevelés. Egyébként most éppen egy hosszabb leállás után tértek vissza szünetről, mert itt a pravoszláv és a magyar karácsonyt is megünneplik.


Milyen folyamatban lévő beruházások vannak?

 

A nevetlenfalusi óvoda célegyenesben van. Annak felépítésénél nem az volt a cél, hogy gyorsan kész legyen, hanem az, hogy valóban a saját embereinkkel, saját munkaerővel tudjuk létrehozni. Ebben az évben fogják befejezni, és bízunk benne, hogy hamarosan megtelik élettel. Az eddig működő falusi óvoda megszűnik, és ez lesz a község óvodája. 
Eddigi pályázataink megvalósultak, az újabb vállalásokkal pedig most jobb óvatosnak lenni. Nincsenek új építkezések, csak kisebb dolgokat vállalunk. Azt gondolom, hogy csak azért, mert van valamire lehetőség, nem feltétlenül kell belefogni, hanem fel kell mérni, hogy mit bírunk el, és mire van valóban szükségünk. Most tehát a lelkipásztori feladatok biztos ellátása, az intézmények fenntartása és a szegények, rászorulók folyamatos gondozása a cél.

 

 

 

Hogyan készülnek erre az évre?

 

Reménykedően nézünk elé, de ahogy telik az idő, úgy vékonyodnak a reményeink is. Azt gondoltuk, hogy tavasszal már nem lesz itt a vírus, de egyre többet halljuk, hogy ebben az évben még valószínűleg velünk marad. Ha valóban véget érne a járvány, akkor  bizakodhatunk abban, hogy ez az esztendő más lesz, mint a tavalyi. Lelkipásztori szempontból ez azért is lenne jó, mert tavaly az összes nyári programunk elmaradt: a gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt le kellett mondani a zarándoklatokat, hittantáborokat. Nagyon hiányoznak azok a közösségben megélt vallási események, amelyek emelhetik és színezhetik hitéletünket. Hiszen az egyház alapvetően közösség, ám most pont az emberek és a közösségek lettek elválasztva egymástól. Mindenki próbálja egyénileg megélni a vallásosságát, és ez nem egyszerű. De egy idős ember, aki a monitor előtt részt vehet egy szentmisén, még ezért is hálás, örül neki, és fölfedezi benne a jót, de érzi, hogy nincs ez így jól. Nem tudjuk, hogy meddig kell várnunk, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba, de azt biztos, hogy ebben a várakozásban arra is gondolnunk kell, hogy ha már ebben a helyzetben vagyunk, akkor hogyan tudjuk kihozni belőle a legtöbbet. 

 

Mit szeret igazán a kárpátaljai szolgálatban?

 

Novíciusok voltunk, amikor 1990-ben először voltunk itt: akkor volt egyéves a misszió. Barsi Balázs atya nagyon támogatta, hogy lássuk a provincia új vállalását. Még a nagy Szovjetunióba jöttünk ki, Ukrajna csak két év múlva lett önálló ország. Az volt az érzésem, hogy egy olyan vidékre jöttem, ami közel áll a szívemhez. Édesanyám nyírségi születésű, ami közel van ide, sőt még a tájszólás is hasonló. Talán emiatt is éreztem azt, hogy ez nekem félig-meddig otthon. 
Azután kilenc év múlva, 1999-ben első alkalommal ki is kerültem ide, és azóta a papságban eltöltött éveimnek lassan a felét itt töltöttem. Sokat számít, hogy az ember hol pap, hogy hol vannak kapcsolatai. Vonzó számomra Kárpátaljában az is, hogy itt szegényebb emberek között vagyunk. Szent Ferenc is sokszor ír arról, hogy a testvérek örüljenek annak, ha a társadalom perifériáján élőket szolgálhatják. Nehéz helyzetek természetesen Magyarországon is vannak, de itt sokkal többször találkozunk azokkal az emberekkel, akik tényleg a társadalom periférián élnek. Ezért is tartom nagyon fontosnak a jelenlétünket, mert talán a kárpátaljai  misszió az egyik „legferencesebb” hely a provincia vállalásai közül. Ámosz atya a feketeardói cigánypasztorációja még ennél is messzebb megy. A cigányság egy kisebbség a kisebbségben. Ők itt, Ukrajnában tényleg a társadalom legszélén vannak. Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy Budapesten, Magyarországon a városok lelkipásztori szolgálatában fontos jelen lennünk, de itt, Kárpátalján másként van ránk szükség. 

 

 

 

 

Milyen vállalásokhoz van mindig szükség az anyagi segítségre?

 

Leginkább a szociális szféra van rossz helyzetben, hiszen Ukrajnának nincs pénze arra, hogy a szegényeit ellássa. Azt látom, hogy az oktatási rendszer támogatása itt is kezd kiépülni: az óvodák, iskolák fenntartása már gördülékenyebben megy, bár nem problémamentesen. Persze nem baj, ha ebbe is be tudunk segíteni, mert ezzel a magyarokat  támogatjuk abban, hogy itthon tudjanak maradni. Itt a szociálisan hátrányos  helyzetekben is jelen kell lennünk. Olyan embereknek segíteni, akik helyzete elkerüli mások figyelmét. Persze a mi lehetőségeink is korlátozottak. Azoknak az embereknek, akiknek az életük szétesett, és szeretnék összeszedni magukat, megpróbálunk kapaszkodót adni. Vannak, akik föladják: őket pedig igyekszünk kísérni, szeretettel mellettük lenni.
A betegellátásban vannak még nagy problémák. Itt a nagyszőlősi járásban nagyon rossz helyzetben van az egészségügy. Ha valakin bármilyen műtétet el kell végezni, akkor az orvos csak a szikéjét hozza a beavatkozáshoz. Minden mást a betegnek kell megvennie az egészségügyi ellátáshoz: infúziót, gyógyszereket, kötszereket, és néha még az ágyneműt is jobb, ha otthonról hozza. Ha valakinek eltörik a lába, akkor pénzbe kerül, hogy a csontot helyre tegyék, de ha rosszul forr össze, akkor az illető a fél életét egy rosszul összeforrt csonttal fogja leélni, hiszen nem lesz pénze még egy ilyen minimális befektetésű műtétre sem. Otthon talán természetesnek vesszük, hogy ellátnak minket, ha bemegyünk egy kórházba, itt sajnos nem így van. 
A szociális vállalásainkban és az egészségügyben tehát mindig vannak olyan helyzetek, amelyeket lehet támogatni, de ez egy olyan kút, amibe csak tölteni lehet. Próbálunk ott segíteni, ahol tudunk.
Érdekes egyébként, hogy ha itt, Kárpátalján megkérdezünk egy átlagembert arról, hogy szerinte ki fog rajta segíteni, ha bajba kerül, hogy kiben bízik, akkor az egyházat az elsők között említik. Nem egyszer fordult már elő, hogy amikor a rendőrök megállítottak, és kiderült, hogy pap vagyok, áldást kértek tőlem, modván: maga pap, az a feladata, hogy áldást adjon. 


A kárpátaljai ferences misszió támogatására alapítványunk honlapján keresztül, IDE kattintva van lehetőség. A ferences rend támogatóiért minden szerdán Mátraverebély-Szentkúton, a reggeli szentmisében imádkozunk.

 

 

Ferences Média, 2021
képek: szentkut.hu, L. Tímea