Ételosztás a ferenceseknél – nem csak karácsonykor

Trans

Minden nap van ételosztás azon a nagyszőlősi szegénykonyhán, amely a ferencesek fenntartásában működik. Az ide érkezők az egész család számára kapnak ebédet. Az adventi időszakban a rászorulók karácsonyi vacsorájára is gyűjtünk.

A Ferences Rendtartomány számos tevékenysége mellett nagy figyelmet fordít a rászorulók és hajléktalanok megsegítésére. Jelenleg Magyarországon és Kárpátalján is működik a rend által fenntartott szegénykonyha, amely helyeken nap mint nap több száz adag étel kerül kiosztásra.

Nagyszőlős

A közelmúltban alapos felújításon átesett nagyszőlősi konyhára 10 és 12 óra között érkeznek a maguknak és családjuknak ételt kérő emberek. A helyiek számára biztos lehetőség ez, hiszen itt valóban az év minden napján, minden ide érkező kap ebédet. Néhányan a helyszínen el is fogyasztják azt, de többen vannak, akik hazaviszik és otthon a családjukkal együtt étkeznek, így naponta összesen 130-140 ember számára biztosítják a meleg ételt. A konyhán dolgozó munkatársak egyike elmondta, hogy ide elsősorban nem hajléktalanok, vagy munkanélküliek érkeznek: sok olyan család él Kárpátalján, ahol bár a szülők rendelkeznek minimális bevétellel, étkezésüket ez egyáltalán nem fedezi. „Bár naponta találkozunk velük, mégis minden nap úgy látom, hogy nagyon hálásak az ételért és azért a munkáért, amit itt végzünk” – tette hozzá.

Az ételosztáshoz természetesen nemcsak az ebéd megfőzése és kiosztása tartozik, hanem sok egyéb teendő is: alapanyagok megrendelése, a menük összeállítása; valamint folyamatos anyagi hátteret kell biztosítani mindezek megvalósításához. A Ferences Alapítvány támogatóinak is köszönhető, hogy felajánlásaik által a szegénykonyha egész évben zavartalanul működhet.

Szeged

A Szeged Alsóvárosi Ferences Plébánia szegénykonyháján közel 25 éve adnak a rászorulóknak meleg vacsorát októbertől májusig, minden nap. Az itt élő ferencesek fontosnak tartják, hogy ne csak ételt osszanak, hanem emberséget, tiszteletet, kedvességet mutassanak a nélkülözők iránt.

A vacsora mindig egy tartalmas levesből áll, melynek elkészítése és kiosztása sok embert gyűjt össze a közös szolgálatra. A pénzbeli adományok mellett a szükséges hozzávalókat sokszor hentesek, zöldség- és gyümölcstermelők biztosítják, míg van, aki a kenyérről gondoskodik. A főzést különböző csapatok végzik: a katolikus, baptista, vagy református egyházközség tagjai mellett időnként a rendvédelmi szervezettől is érkeznek segítők, hogy részt vegyenek a munkában.

Zatykó László OFM, Szegeden élő ferences így nyilatkozott a konyha működéséről: „Nálunk, az Alsóvárosban két helyen van istentisztelet: egyik a templomban, a másik pedig a konyhán: a szeretetvendégség. A Szentírás lapjain olvashatjuk: »Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom.«. Így a szegénykonyhán szolgálóknak mind reményük lehet az üdvösségre!” – mondta László atya és hozzátette: „A Jóisten nagy ajándéka ez a hely, és minden, ami itt történik.”

Karácsonykor szeretnénk a hétköznapitól eltérő módon, közös ünnepi vacsorával kedveskedni a két konyha ellátottjai számára. Advent elején ezért ismét elindítottuk az egytál – melegétel rászorulóknak kampányt, melynek keretein belül erre a célra gyűjtjük. Előre is hálásan köszönünk minden nagylelkű adományt.

Bővebben az egytál – melegétel rászorulóknak program támogatásáról ITT.

VM / Ferences Alapítvány

Hasonló tartalom