Bruno Vlahek Stabat Mater-je csendült fel a kárpátaljai rászorulókért  

A pasaréti ferences templomban rendezett jótékonysági koncertet a Ferences Rendtartomány március 24-én. Az est bevételét a kárpátaljai szegény családoknak ajánlották fel.

Március 26-án folytatódott a Ferences Jótékonysági Estek sorozata: fél nyolctól a Ferences Alapítvány és a rendtartomány szervezésében tartottak jótékonysági estet a kárpátaljai, nehéz helyzetben élő családok megsegítésére. Az est elején Kálmán Peregrinn OFM köszöntötte a vendégeket, és elmondta:

„Fontos, hogy ma és minden nap gondoljunk a Kárpátalján szegény sorban élő testvéreinkre. Egyházközösségünk ezidáig is sokszor kimutatta együttérzését és szeretetét nehéz helyzetben lévő embertársainknak. E koncert befogadásával, ennek a jótékonysági rendezvénynek a támogatásával is ezt szeretnénk tenni.”

Beszéde után Peregrinn testvér felolvasta rendtársa, Magyar Gergely OFM levelét, amelyet a résztvevőknek címzett a szolgálatát Kárpátalján végző ferences testvér. Gergely atya több mint négy éve plébánosa a nagyszőlősi ferences plébániának, és a kárpátaljai ferences misszió felelőse.

Levelében e szavakkal köszöntötte az est vendégeit:

”Amikor Önök a kárpátaljai szegény családokért szóló hangversenyre eljöttek, már jelenlétükkel is azt fejezik ki, amit a Jeruzsálembe bevonuló Úr Jézus is tett: ott lenni, együtt lenni, segítő szándékkal szolgálni azoknak, akik kiszolgáltatottak. Kárpátalján az elmúlt négy évben egyre nehezebb a megélhetés. Sokak számára a gyógykezelés luxusnak minősül, a fűtés és a meleg lakás a jólét szimbóluma lett. A legnagyobb szegénységet talán a szülők távollétében felnövekedő gyermekek élik meg, anélkül hogy tudnának róla. A külföldön dolgozni kényszerülő édesapák és édesanyák nem pótolhatóak a gyermekek számára. Hálával és nagy tisztelettel köszönöm meg kedves vendégeink jelenlétét és támogatását, a zenészek és énekesek szolgálatát.” [részlet Magyar Gergely OFM leveléből]
A koncert első felében Bruno Vlahek, horvát zeneszerző-zongoraművész, és felesége, Dubravka Vukalovic adták elő J. S. Bach és Kurtág György négykezes zongoradarabjait. Ezt követte Bruno Vlahek Stabat Mater-jének magyarországi ősbemutatója, amelyben Wierdl Eszter – szoprán, Geiger Lajos – bariton, valamint a Szent Antal Kórus működött közre.

 

A koncertre nem kellett belépőt váltani, de volt lehetőség az adományozásra, amelyhez a templom bejárata mellett üveggömböket helyeztek el. Az est teljes bevételét a kárpátaljai, nehéz körülmények között élő családoknak ajánlják fel.

 

Köszönjük!

 

Varga Mónika – Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

2018

 

Hasonló tartalom