„Bátran megmutatni azt, hogy milyen nagy szeretettel tudunk lenni egymás iránt” – Kék Séta az Autizmusért

Trans

Első ránézésre átlagos, kék pólókat viselő kiránduló csoport gyűlt össze Mátraházán, a Magyarok Nagyasszonya ferences kápolna előtt április 7-én reggel. Közelebb lépvén azonban felismerhetjük, hogy különleges társaságról van szó: a gyöngyösi Autista Segítő Központ dolgozói hatodik alkalommal rendezték meg a Kék Séta az Autizmusért programot, az autizmus világnapja alkalmából.

Az ASK által szervezett Kék Séták sorozata hat évvel ezelőtt kezdődött, 2012-ben volt az első. Az autizmus színe a kék, ezért a túra a kék jelzés mentén halad a Kékestetőre. A kiránduláson nem csak a központban élő gyermekek, hozzátartozóik és a központ dolgozói vesznek részt: évről évre magánemberek, érintett családok, környező iskolák diákjai és más hasonló intézmények tanulói is eljönnek az eseményre. „Első alkalommal száz körül volt a résztvevők száma, és az azért volt csodálatos, mert akkor ragyogó napsütés volt” – mesélte József atya a résztvevők egy kisebb csoportjának. 

Érkezésünkkor az ASK diákjai kitűzőkkel és kulcstartókkal fogadtak bennünket. Bár az időjárás előrejelzés napsütéses, meleg időt jósolt, mégis borongós, hűvös reggelen gyűlt össze a közel háromszáz kiránduló, hogy együtt sétáljunk fel Mátraházáról a Kékestetőre.

Különleges hangulat töltötte be a kápolnát, amikor Szabó József OFM, a gyöngyösi ASK lelki igazgató, a következő szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket: „Mivel húsvét vasárnapjának nyolcadában vagyunk, minden nap ugyanannak a napnak számít: az egyház liturgiájában Krisztus feltámadásának napja húsvét vasárnaptól kezdődően a következő vasárnapig tart. Ennek fényében ma április elseje van, így egyáltalán nem késtünk le az autizmus napjáról. [Nevetés tölti be a templomot.] Ma is húsvét van, és ez azt jelenti, hogy együtt örülhetünk annak, hogy a Jóisten nagyon szeret bennünket. Amikor megünnepeljük az ő föltámadását, akkor tanúságot teszünk erről a szeretetről”– mondta József atya.

A gyerekek már izgatottan várták, hogy elinduljunk, a szülők és a nevelők pedig végtelen türelemmel, könnyeden kezeltek minden helyzetet. Ez a nap csak értük volt és róluk szólt, így mindenki teljes elfogadással, vidáman és nyitott szívvel volt jelen.

Két rövid egyházi ének után a ferences testvér felhívta figyelmünket arra, hogy idén nehezített a terep, hiszen a sípályát, amelyen végiggyalogolunk, még hó borítja. Ezután útnak indultunk.  

„Nagy lelki feltöltődést tud adni egy ilyen séta. Amellett, hogy gyönyörű helyen kirándulunk, nagyon megható látni, hogy ennyire örülnek nekünk és annak, hogy együtt  túrázunk”– mondta beszélgetésünk alkalmával egy fiatal lány, aki az egyik gyöngyösi iskola karitász csoportjának a tagjaként volt jelen a sétán. „Tavaly egy önkéntes munka miatt kerültem ide, majdnem hogy véletlenül, de annyira megtetszett, hogy idén is eljöttem, és most egy barátnőmet is elhoztam magammal” – emlékezett vissza egy másik résztvevő.

Fél tizenkettő körül érkeztünk hazánk legmagasabb pontjára, ahol kis megpihenés, és beszélgetés után kezdődött az itt felállított színpadon az ünnepi műsor. Mivel a programba sokan csak itt, a csúcson csatlakoztak be, a résztvevők létszáma, a kirándulás elejéhez képest jelentősen megnövekedett. Velünk volt Horváth László országgyűlési képviselő és Posztós Erik OFM, a gyöngyösi alsóvárosi templom házfőnöke is. Az ünnepi műsort József atya nyitotta meg, aki elmondta, hogy a gyerekek minden évben nagyon várják a Kék Sétát, és hogy az ő lelkesedésük nagy erőt ad az egyébként sok fáradsággal járó előkészületekhez. Hozzátette: „Ez a program arról szól, hogy merünk bátrak lenni, bátran megmutatni magunkat, és megmutatni azt, hogy milyen nagy szeretettel tudunk lenni egymás iránt.” 

Az ASK Lakóotthon fiataljai, valamint az ASK tanulói megható műsorral készültek: verseket szavaltak, és közös éneklésre, kis mozgásra buzdítottak minket. Közülük a legnagyobb sikert Mészáros Árpi aratta, aki bámulatos énekhangjával az Élet szép című dalt adta elő a színpadon. A délelőtt utolsó mozzanata a kék léggömbök felengedése volt. A közelben található vendéglőben már előkészítve vártak minket a lufik, amelyeket ekkor kihoztak nekünk a szervezők, miközben József atya megkérte, hogy akkor engedjük fel egyszerre a léggömböket, amikor ő erre jelt ad. Miután mindnyájan kezünkbe vettük a kék lufikat, ismét Árpi állt színpadra, és a Szállj, szállj, szállj fel magasra, című dalt kezdte énekelni, amelynek második refrénénél együtt engedtük fel az égbe a kék léggömböket. Végezetül József atya megköszönte jelenlétünket, és lezárta az alkalmat.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány köznevelési intézményei közé tartozik a gyöngyösi Autista Segítő Központ, amely egyike azon helyeknek, ahol országos szinten is magas színvonalú foglalkoztatás folyik, és családias légkörben nyújtanak folyamatos segítséget autizmussal élő embertársainknak. Az ASK működését a Ferences Alapítvány támogatja, adományozásra is az ő honlapjukon keresztül van lehetőség. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Az Autista Segítő Központ honlapja IDE kattintva érhető el.

 

Varga Mónika - Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

Fotók: Autista Segítő Központ, Ferences Sajtóközpont

Hasonló tartalom