Véget ért a 24. MITAKU

2018. június 17. és 21. között huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Ferences Ministránstalálkozót és Focikupát. A ferences plébániák ministránstalálkozójának idén is az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium adott otthon, a mérkőzések pedig a Prímás-szigeten zajlottak.

Közel ötven ministráns érkezett Esztergomba június 17-én, vasárnap délután, hogy résztvegyen az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett MITAKU-n. A fiúk és kísérőik a provinciához tartozó hazai és határon túli ferences plébániákról érkeztek, összesen öt helyről: Budáról, Pasarétről, Szegedről, Szombathelyről, valamint a kárpátaljai Nevetlenfaluból. Ferences színekben Pió, Bertalan és Dániel testvér, valamint Zalán és Ámosz atya érkeztek a táborba, Nevetlenfaluból pedig három édesapa is elkísérte a fiatal focistákat. Ők hárman sok évvel ezelőtt, még ministránsként voltak jelen a táborban, most fiaikkal tértek vissza Esztergomba. 

A mindennapos reggeli szentmise után a tábor délelőttjein a focié volt a főszerep. A mérkőzések két korosztályban zajlottak: a 12 év alattiak a mikrokorosztályban, a 12 év fölöttiek a makrokorosztályban mérkőztek meg egymással. Hétfőn délután a csapat egy része a visegrádi bobpályára ment, este szentségimádás és bűnbánati liturgia volt a program. A tábor második napján Dobogókőre kirándultak a résztvevők, ahol a siketek kegyhelyét is meglátogatták, számháborúztak, délután pedig az esztergomi élményfürdőben folytatták a kikcsapcsolódást. A szerdai nap a döntők és az örömfoci napja volt. A 2018-as MITAKU mikrokorosztályának győztese a Szombathely–Szeged vegyes csapat, a makrokorosztályé pedig a nevetlenfalui összeállítás lett. Az örömfoci alkalmával végül a jelenlévő édesapák és a ferencesek is beálltak a játékba. A tábor utolsó estéjén az eredményhirdetés, valamint a különdíjak kiosztása után (gólkirály, fairplay díj stb.) egy nagy pizzázás zárta a tábort, amely a MITAKU régi hagyományához tartozik. Az utolsó reggelen a közös szentmise után már csak a hazautazás várt a résztvevőkre. 
„Nagyon vidáman telt ez a tábor is, sokat fagyiztunk, sétáltunk, beszélgettünk. Jól éreztük magunkat. A gyerekek energiái egyébként végtelenek: kedden a kirándulás, a számháború és az élményfürdő után még lementek focizni a tornaterembe. Esténként egyébként együtt néztük a vb-mérkőzéseket. Ez is nagy élmény volt” – meséli Zalán atya a tábort követő napokban. 

A Mitaku nem csak a focizásról szól: a ferences közösség összetartozását mutatja, és egyfajta évzáró eseményként is szolgál a ministránsok számára, hiszen a nyár folyamán sokan csak ritkábban tudnak szolgálni az oltár körül. A szervező ferences atyák minden évben nagy lelkesedéssel és odaadással készülnek erre a számukra is fontos eseményre, a résztvevők pedig élményekkel gazdagodva várják a következő évi tábort, amely 2019-ben a 25. jubileumát ünnepli majd. 

A Mitaku egyik fő támogatója a Ferences Alapítvány, amely erre az eseményre és egyéb, a ferencesekhez kapcsolódó ifjúsági programokra is adománygyűjtést szervez. Részletek az alábbi linken olvashatóak. 
Adománygyűjtés a 2018-as nyári ifjúsági programok támogatására

 

Varga Mónika – Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány
Fotók: Zalán atya és Dániel testvér

2018

 

További fényképek:



 

 

Hasonló tartalom