Lezárult a 2016-2017-es ferences tanulmányi ösztöndíjprogram - KÉPEK

Trans

„Arra akarjuk bátorítani, abban akarjuk megerősíteni a fiatalokat, hogy találják meg a teremtett világnak azt a szeletét, amelynek szépségét ők maguk akarják felfedezni mások számára” - fogalmazott Dobszay Ambrus, az ösztöndíjprogram vezetője.

A május 24-i projektnapon három ferences gimnázium 22 tanulója gyűlt össze, hogy az elmúlt év kutatásait bemutassák a program támogatóinak, mentoraiknak, szüleiknek és diáktársaiknak. 

 


 



 

A program vezetőjének rövid megnyitó beszédével kezdődött a projektnap, amellyel lezárult a 2016-2017-es tanév ferences tanulmányi ösztöndíjprogramja. A diákok az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban gyűltek össze, hogy ünnepélyes keretek között mutassák be munkáikat. Az ösztöndíjasok tíz-tíz perces kiselőadásokat tartottak, részletesen szemléltetve egész éves kutatásuk folyamatát és eredményeit.

 

Ebben a tanévben az ösztöndíjprogram keretein belül összesen 48 tanuló nyert támogatást, közülük három gimnázium 22 diákja dolgozott csoportosan vagy egyénileg az őket legjobban foglalkoztató témával kapcsolatban, így összesen 18 projekt készült. A fiatalok sokoldalú érdeklődési köreinek köszönhetően a lehető legváltozatosabb előadásokat hallgathattuk. Németországi sörkultúráról, örökletes allergiákról, angol nyelvű országokkal kapcsolatos sztereotípiákról, az angol nyelvű médiatartalmak motiváló hatásairól, de a svábok kitelepítéséről és a Tesla-tekercsek működéséről is születtek munkák. A bemutatókat az adott témának megfelelően magyarul, angolul vagy németül, a prezentációkat lezáró összegzést pedig szintén egy választott, az addig használttól eltérő idegen nyelven kellett előadniuk a tanulóknak.
Csodálatos, értékes munkák születtek, melyek létrehozása ismereteik bővítése mellett, a tapasztalatszerzés céljából is nagy lehetőség volt a diákok számára. Egyetemi színvonalú előadásokat és dolgozatokat készítettek: ez az élmény hozzásegíthet ahhoz is, hogy a felsőoktatásba kerülve, ne érje őket meglepetésként egy hasonlóan nagy volumenű munka összeállításának a nehézsége.
A bemutatók után a jelenlevők újra összegyűltek, hogy a két helyszín raportőre mindenki számára értékelje, méltassa a hallottakat. Ekkor Dobszay Benedek, ferences tartományfőnök, valamint a támogató MET Magyarország Zrt. képviselője is köszöntötte az ösztöndíjasokat. A projektnap zárásaként minden diák elismerő oklevelet kapott éves munkájáért.

 



 

 

A Magyar Katolikus Rádió június 4-én elhangzott Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója beszélgetett diákokkal, tanárokkal és az ösztöndíjprogram vezetőjével az év és a projektnap sikerességéről.

A teljes adás az alábbi linken hallgatható vissza: http://www.ferencesek.hu/bemutatkoztak-a-ferences-iskolak-osztondijasai/

„Azt gondolom, hogy összeszedetten, jól át tudták adni a gondolataikat, látszott rajtuk, hogy izgulnak, de mi, hallgatók élveztük azt, amiről ők beszéltek...” - mondta Juhászné Székely Hajnalka, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tantestületének tagja, aki szintén jelen volt a májusi záróeseményen. A magyar-ének szakos tanárnő azt is említette, hogy különösen tetszettek neki azok az előadások, amiket több ösztöndíjas állított össze, mert ki tudták hozni egymás erősségeit azáltal, hogy mindenki a számára leginkább testhezálló feladatot végezte.

Halmai Vilmos ferences atya, egykori esztergomi tanár számára is nagy öröm volt látni, hallani a szépen összeállított előadásokat. „Mindegyikben az tetszett, hogy előremutató, hogy vannak még terveik: a kutatást, vizsgálódást még nem fejezték be itt. Csodálatos a fiatalságban, hogy van energiája, hogy előretekint. A legtöbbjüknél azt tapasztaltam, hogy nagyon jól, lelkiismeretesen készültek, sok forrást használtak fel, és egyéni jó ötleteik is voltak.” - mondta Vilmos atya.

Dobszay Ambrus, a Ferences Alapítvány munkatársa így értékelte ezt az évet és a projektnapot:
„Örömteli volt ez a bemutatkozás, örömteli volt ez a nap. Öröm volt hallani ezeket az előadásokat” - mondta az ösztöndíjprogram vezetője. „Ennek a fajta tanulásnak, ami itt megvalósul, egyre inkább teret kellene nyernie. Jelenleg folyamatban van az ösztöndíjprogramnak némi átalakítása. Szeretnénk, ha a tanulók figyelme és az egész program fókusza egyre inkább szolgálná a valamilyen problémában vagy kutatásban való elmélyülést. Örök kérdés, hogy miről ismerszik meg a tehetség. Én azt vallom, hogy arról, hogy a világnak valamilyen sajátossága, szépsége magával ragadja az adott embert és el nem engedi. Ez a »rákattanás«, ez a legjobb jele a tehetségnek. Szeretnénk ezt a rákattanást elősegíteni, így a programban erőteljesebben fogjuk támogatni azokat, akik kutatási vagy alkotási projekteket valósítanak meg. Arra akarjuk bátorítani, abban akarjuk megerősíteni a fiatalokat, hogy találják meg a teremtett világnak azt a szeletét, amelynek szépségét ők maguk akarják felfedezni mások számára.” 

Az ösztöndíjprogram finanszírozásában a MET Magyarország Zrt. mellett a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a Ferences Alapítvány is szerepet vállal, de a szervezők bíznak benne, hogy további nagyobb szervezetek vagy akár magánszemélyek is felfedezik a program támogatásának fontosságát. „Ezek a fiatalok a későbbiekben Magyarország kreatív alkotóerejét fogják jelenteni, és leginkább akkor tudjuk itt tartani őket, ha már ifjúkorukban hagyjuk őket ebben a szerepben kibontakozni és megbecsüljük őket” - emelte ki Dobszay Ambrus a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjú során.

A 2017-2018-as évre június 15-én zárult le a jelentkezés, az elbírálás jelenleg is folyamatban van. A program keretein belül a pályázók nemcsak havi rendszerességgel utalt anyagi támogatást kapnak. Heti több alkalommal kiscsoportos tehetséggondozó foglalkozáson vehetnek részt általuk választott tantárgyakból, illetve a tanév során kétnapos kommunikációs tréninget is szerveznek a diákoknak. Sikeres nyelvvizsga és kimagasló tanulmányi eredmény elérése esetén külön díjazásban részesülnek. A szervezők remélik, hogy ez alkalommal is számos lelkes tanulónak segíthetnek tehetségük kibontakoztatásában.

Az ösztöndíjprogramról részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak:
http://www.ferencesosztondij.hu/fop/cikk/6

 

V.M.

Hasonló tartalom