Kezdetét vette a 2017-2018-as tanév Ferences Ösztöndíjprogramja

Idén szeptemberben 51 diák kezdhette meg gimnáziumi tanulmányai mellett a ferences iskolák tanulóinak szóló tehetséggondozó ösztöndíjprogramot.


Az augusztusban tartott Ferences Pedagógiai Napok végén hirdették ki annak az 51 diáknak és 35 példaértékű tanárnak a névsorát, akik ebben az évben valamilyen formában részt vesznek a Ferences Ösztöndíjprogramban. 

Az ösztöndíj elnyeréséért a tanulók két kategóriában indulhattak. Nagy volt a túljelentkezés: sok kiváló kutatási és tanulmányi tervezet érkezett a kuratórium elé.
A kutatási-alkotási kategóriában a diákoknak egy előzetes tervezetet kellett benyújtaniuk az általuk érdekesnek vélt témakörben. A kutatást (vagy alkotómunkát) a tanév során valósítják meg, a tanév végén megrendezendő projektnapon pedig kétnyelvű beszámolót tartanak a munka során szerzett tapasztalatokról. A nyertes ifjú kutatók olyan témákkal foglalkoznak majd, mint például: Evangelizáció és elokvencia húsz év csíksomlyói szentbeszédeiben, A tökéletes versenyautó fizikája, A siket kultúra és a siket fiatalok élete, Agyfélteke-dominancia kutatás látási reflexvizsgálatok alapján, Szent Ferenc élete képregényben (alkotómunka), Neves esztergomi épületek történetének feldolgozása… és továbbiak.

A tanulmányi kategóriában pályázó diákok különórákon vesznek részt az általuk kiválasztott és felkért példaértékű tanároknál. Az ösztöndíjasok a választott tantárgyakon belül megjelölt konkrét témakörökben korrepetálást is tartanak az alsóbb éves diákoknak. 

A tanulmányi és kutatási tervezeteket a nyár folyamán többtagú bizottság értékelte különböző szempontok alapján. A nyertes diákok közül heten a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, tizenhárman az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és harmincegyen a szentendrei Ferences Gimnázium tanulói. Az ösztöndíjasok első találkozása szeptember 30-án, szombaton lesz, amikor egy kutatásmódszertani szemináriumon vesznek részt a Ferences Tartományfőnökség központjában. 

Gratulálunk minden ösztöndíjasnak, és kívánunk sikerekben, eredményekben gazdag tanévet!

A programról részletes információkat ITT olvashatnak.     



Varga Mónika - Ferences Alapítvány