Az Országos Erdészeti Egyesület adománya a kárpátaljai szegényeknek

Kárpátaljai nehéz helyzetben élő testvéreinknek ajánlotta fel az Országos Erdészeti Egyesület, az éves báljukon jótékony célra összegyűlt adományokat. A felajánlást a Ferences Alapítványon keresztül juttatják el a rászorulóknak. 

Az Országos Erdészeti Egyesület 2018. január 27-én tartotta meg hagyományos éves bálját. A szervezet az est során összegyűlt adományokat – összesen egymillió forintot – a kárpátaljai magyarok megsegítésére ajánlotta fel.

Zambó Péter, az egyesület elnöke és Szentpéteri Sándor, az OEE ügyvezető igazgatója február végén a ferences tartományfőnökségen ünnepélyesen átadta adományukat Magyar Gergely atyának, aki jelenleg a kárpátaljai nagyszőlősi plébánia vezetője. 
Az átadáson jelen volt Vucskán Zoltán, a rendtartomány forrásszervezésének vezetője, aki a rendtartomány nevében kifejezte háláját, majd elmondta: „Garantálhajtuk, hogy a ferenceseken keresztül jó helyre fog kerülni az Önök adománya. A ferences testvérek több mint huszonöt éve szolgálnak Kárpátalján. Nagy a szegénység és sok a rászoruló, akik nagy reménységgel fordulnak anyaországuk felé. Bíznak benne, hogy nincsenek egyedül. És valóban: Magyarországról sokféle módon érkezik számukra segítség.”

Miután megköszönte a nagylelkű felajánlást, Gergely atya fához hasonlította a határon innen és túl élő magyarságot, amelynek gyökerei egy talajba nyúlnak vissza, ez pedig a közös magyar talaj. „Biztos vagyok benne, hogy sok gyümölcsöt fog hozni ez az együttműködés” –mondta Gergely atya, majd hozzátette: „Kárpátalján kevésbé látványosak a változások, hiszen először a mindennapi élet szükségleteit kell a lehető legtöbb ember számára biztosítani. Előfordul, hogy az embereknek választaniuk kell, hogy élelmet vesznek, vagy gyógyszert. Éppen ezért nagyon hálásak vagyunk az Önök támogatásáért, és bízom benne, hogy egyszer majd viszonozhatjuk.” 

 

 

Zambó Péter, az egyesület elnöke Gergely atya hasonlatához hozzáfűzte, hogy szemében a magyarság egy olyan fa, amelynek törzse talán Budapesten van, de a gyökereinek nem lehetett határt szabni, átnyúlnak Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba és Kárpátaljára is. Az egyesület jelmondatára (Szakértelem, erkölcs, összetartozás) hivatkozva az elnök így fogalmazott: „Az összetartozás szó alatt mindig az erdészek összetartozására gondolunk, de azt hiszem, ebben az esetben kibővíthetjük e szónak a jelentését a kárpát-medencei magyarság egységére. Szerény felajánlásunkra tekintsenek úgy, hogy azt mind jó szívvel adományoztuk, és kérjük a testvéreket, hogy imáikban gondoljanak az egyesületünk tagjaira, akik a magyar erdők megszépítésén dolgoznak.”     

AZ OEE egymillió forint összegű adományát a Ferences Alapítvány továbbítja a Kárpátalján dolgozó ferences testvéreknek, hogy belátásuk szerint fordítsák azt a rászorulók javára.
Alapítványunk ezúton is háláját fejezi ki az Országos Erdészeti Egyesület tagjainak, akik felajánlásaikkal hozzájárultak nehéz helyzetben élő embertársaink életkörülményeinek javításához.   

 

 

A kárpátaljai ferences misszió támogatásáról IDE kattintva tájékozódhatnak.

Az OEE honlapja IDE kattintva érhető el.

 

Varga Mónika – Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány
 

Hasonló tartalom